Zpráva o činnosti za rok 2010

16.11.2012 09:41

Členská základna ke konci roku 2010 čítá 114 členů, což je o 6 méně než loni. Úbytek nastal nejvíce u dětí do 15 let. Rok 2010 jsme již tradičně zahájili dětským karnevalem a plesem pro dospělé. Ples netradičně proběhl v pátek s jilemnickou kapelou KONECKONCŮ, což se ukázalo jako víc než dobrá volba. Důkazem toho byla velká účast a skvělé ohlasy. Karnevalu se opět na naše pozvání zúčastnily děti z dětského domova v Jablonci nad Nisou. Ani služby nezklamaly, a opět se převlékly do masek.

Výjezdová jednotka během roku zasahovala u osmi výjezdů. Velké díky jim patří za totální nasazení při letních povodních na Liberecku, konkrétně Bílém Kostele. Jedenáct dní strávili při záchranných a pomocných pracích.

Po pěti letech se konal sjezd delegátů všech SDH našeho okresu. Volil se nový výkonný výbor okresního sdružení. Z našeho sboru jako člen VV byl zvolen Michal Bernat a do revizní a kontrolní rady Zuzana Pfeiferová.

V roce 2010 se pět členů zúčastnilo zdravotního kurzu, pořádaného Červeným křížem. Kurz proběhl na Jistebsku v hasičárně. Zúčastnili se ho členové ze čtyř sborů našeho okrsku.

Jako každý rok byli  proškoleni vedoucí mládeže a rozhodčí požárního sportu. Naši rozhodčí byli soudcovat na hasičských halových závodech v Jablonci nad Nisou, na krajském kole PS dospělých i dětí. Zúčastnili se i podzimního kola hry PLAMEN.

V tomto roce padlo a náš sbor pořádání okrskové soutěže. Soutěž se konala 29.5. pod sokolovnou. Pozvali jsme i družstva z okolních sborů, která nepatří do našeho okrsku. Přijel pouze tým mužů z Jirkova. Zúčastnilo se tedy osm mužských družstev a jedno ženské, a to domácích, a dvě dětská.

Neustále hledáme a vymýšlíme, jak vydělat peníze na provoz sboru. Otevřeli jsme stánek s občerstvením, krytým posezením a polní kuchyní na železnobrodském jarmarku. Ve službách se vystřídali snad všichni aktivní členové, protože se jelo nonstop od pátku šesti hodin ráno po vybudování zázemí až do nedělních šesti hodin večer. K našemu velkému zklamání výdělek byl velmi malý. Stálým příjmem je sekání trávy na obecních pozemcích v Bratříkově. Uspořádali jsme sběr železného šrotu.

Počátkem července, jako každý rok, se pálila hranice, jako každý rok, se pálila hranice na počest Mistra Jana Husa. Pro děti byly připraveny soutěže a pohádková cesta, na které číhala strašidla a pohádkové postavy. Končila v sále s bludištěm a obří prolézačkou. Počasí nám i v tomto roce docela přálo, což nabývá pravidlem. Začala se realizovat nová elektroinstalace v hasičárně. Plánují se koupit krbová kamna na vytápění klubovny.

Převzali jsme po huťském sboru údržbu hasičského areálu v Huti. Přece jen ho využíváme nejvíce, a je v našem zájmu, abychom měli kde trénovat.

Družstvo dětí vyjelo na závody třikrát. Zúčastnilo se okresního kola PS, O pohár města Tanvaldu a okrskové soutěže, kde obsadilo 2.místo.

Družstvo mužů se zúčastnilo pouze dvou soutěží. Okrskové soutěže, kde skončilo druhé, a O pohár města Tanvaldu, zde obsadilo čtvrté místo.

Ženské družstvo mělo opět velmi aktivní sezónu. Objelo celkem šestadvacet soutěží. I když nebylo tolik pěkných výsledků jako v roce 2009, přece jen to byla povedená sezóna. Ženy se zúčastnily všech dvanácti soutěží Jizerské ligy. Nestály sice na stupních vítězů, ale několik pátých a šestých umístění je taky dobré. V celkovém pořadí jim patří osmé místo.

Na podkozákovské lize objely všech deset závodů. Ve Vesci skončily třetí, v Benešově u Semil druhé, několikrát obsadily bramborové čtvrté místo. Celkově, po nepovedeném útoku v Bozkově, skončily sedmé. Do té doby se držely průběžně na druhém místě. Tlak o body na posledním závodě byl velký. Ještě zmíním Jílovský pohár a O pohár města Tanvaldu, kde obsadily vždy druhé místo.

Nesmíme opomenout již tradiční zdobení a osvícení vánočního stromku ve vsi. Ale i mikulášskou nadílku pro děti, kdy Mikuláš, anděl a čerti chodí po domácnostech.

Výjezdová jednotka SDH Bratříkov byla v tomto roce doplněna o dalšího člena, a to Martina Kratochvíla, kterého, jakožto i stávající dva členy jednotky, čeká v letošním roce kurz nosiče dýchací techniky. Polovina členů jednotky, tedy pět hasičů, prošla úspěšně v roce 2010 tímto kurzem zakončeným testem a praktickou zkouškou na HZS Jablonec nad Nisou.

V oblasti výzbroje a výstroje jsme doplnili zbylé tři helmy o chybějící svítilnu. Dále jsme pořídili dva opasky s karabinou a smyčkou, dva pracovní sedací úvazky, dvě záchranná statická lana, karabiny a jistící osmy.

Získali jsme také výkonnou 5,5 kilovatovou elektrocentrálu Heron, dva osvětlovací stojany s halogeny a nejnutnější kabeláž s vodotěsnými koncovkami, dvě ponorné kalovky Metaboo a v současné době čekáme na novou silnou motorovou pilu Husqvarna s lištou 38 a 70 cm. Současná pila bude dle dohody velitelů a vedení obce předána jednotce Jistebska. Dále bychom měli dostat plovoucí čerpadlo, které k nám bude převedeno z Hutě, kam již bylo pořízeno nové a silné pro doplňování cisterny. Naše zbrojnice prochází v současné době kompletní rekonstrukcí elektroinstalace.

Výjezdová jednotka v tomto roce vyjela k osmi událostem, včetně pomoci na povodních, dále na asistenci při sokolské akci pálení čarodějnic a na plánované Prověřovací cvičení.

29. ledna to byla na žádost obce pomoc při odklízení sněhu z autobusových zastávek a řízení dopravy.

21. února osekání ledu a odházení sněhu ze střechy po zatékání v Pěnčíně, a to v bývalé škole.

27. května výjezd na žádost operačního střediska k vyhledání ohně v lese na Bratříkově v ESU a po zjištění dvou ohnisek uhašení společně s HZS Jablonec.

Od 8. Do 18. Srpna to bylo jedenáctidenní působení po povodních v obci Bílý Kostel na Liberecku. Na místo jsme se dostavili jako jedna z prvních jednotek vůbec a pustili se do pomoci a likvidace následků, které jdou jen těžko popsat. Doplňovali jsme se a střídali s jednotkou Jistebska a později také vypomohli jednotce z Jirkova.

17. srpna to byla asistence s jednotkou Huť při požáru kůlny u rodinného domu v Huti.

19. srpna to byl výjezd k požáru rodinného domu v Alšovicích.

27. září před půlnocí výjezd po dohodě s velitelem Hutě. Jednalo se o Hybnerák, kam se začala valit voda po vydatném dešti, následně čištění vpustě nad hasičským cvičištěm v Huti, potom kontrola přetékající hráze na rybníku Štrynclák a poté monitorování Dolence a vpustí v Pěnčíně u školky a u Formanky.

11. listopadu proběhlo plánované prověřovací cvičení za pomoci Českého Červeného kříže a školitele z HZS Libereckého kraje. Cvičení bylo rozděleno na tři etapy, které byly zaměřeny na samostatné řešení problémů, procvičení se z proškolených témat, zkoušku techniky a trénink za použití dýchací techniky. Využit byl prostor sokolovny včetně obsáhlého sklepení. První etapa byla likvidace hořících sazí v komíně, odvětrání sklepa, nalezení popáleného kotelníka,  a jeho následné ošetření. V druhé etapě bylo cílem vniknout do objektu sokolovny hlavním vchodem a oknem po výbuchu plynu v kuchyni. Probíhalo vyhledávání, evakuace a ošetření deseti osob. Třetí etapou bylo prověření fyzické přípravy a nácvik orientování se v prostoru za nulové viditelnosti, kde jsme sestavili dvoučlenná družstva, která jela v dýchací technice a kompletním vybavením, šest minut na rotopedu. Poté seběhla do sklepa a odtud až na půdu sokolovny a zpět. Následně jim byl zalepen průzor masek a měli za úkol dostat ne do kuchyně, kde měli odvětrat místnost a odnést zraněnou osobu. Cestou měli naskládané překážky, které museli zdolat a které sloužili k dezorientaci.

31. prosince byla jednotka na žádost obce povolána na osekání ledu na střeše budovy OÚ Pěnčín, kde ledy ohrožovaly chodce a řidiče na místní komunikaci.