Zpráva o činnosti JSDH Bratříkov za rok 2013

31.03.2014 17:37

Zpráva o činnosti JSDH Bratříkov

za rok 2013

První bod se týká Výjezdové jednotky

Ohlašovny požárů změnou neprošly a čísla na mobil zůstávají na Otu Jareise , Pavla Šourka i Lukáše Pavlatu stejné.

Výjezdová jednotka se rozšířila o další dva členy a to Ivana Matějčka, který by měl absolvovat kurz nositele dýchací techniky a dále je to Luděk Hlavatý, jakožto řidič strojník.

Současný počet výjezdových hasičů jednotky Bratříkov schopných zasahovat je 12.  

Pro připomenutí to jsou Petra a Pavel Šourkovi, Lukáš Pavlata, Lukáš Chlum, Martin Kratochvíl, Josef Hujer, Michal Bernat, Tomš Pfeifer, Vojta Halama, Ivan Matějček, Luděk Hlavatý a Ota Jareis.

 

VÝZBROJ a VÝSTROJ

Toto bude opět velmi  stručné, protože se nedostalo financí. Důvod nebudu rozvádět, protože si myslím že je více než jasný každému, kdo alespoň trochu vnímá situaci a dění v Obci .

 

Avšak byly konečně pořízeny 3 ruční radiostanice a jedna vozidlovka, o které jsem žádal mnoho let. Na koupi vysílaček pro všechny 3 jednotky byly použity peníze z mimořádných dotací pro sbory, jež se účastnili v roce 2013 pomoci na povodních. 

 

Požadavky na rok 2014, které jsem předložil paní starostce k projednání  obsahovaly 5 obleků Fireman strong, rukavice, dvoje boty a 2helmy, jimiž by bylo dobré dovybavit i zbylé členy jednotky, kterým toto chybí. Dále vaky na lezecké vybavení. Štípací kleště, 5 reflexních vest, zábleskové majáky, protože současné přestávají fungovat. Toto jsme spolu s vedením Obecního úřadu a veliteli Jistebska a Hutě projednávali a bylo mi to zásadně zredukováno, avšak stále doufám, že se neskytne dotace a bude pořízeno vše, co je potřebné a možná i více.   Ale zpět nohama na zem …

 

Co se týče investic do budovy hasičské zbrojnice, tak zde bychom, se chtěli pokusit o napojení  na vodovodní řád a kanalizaci. Opět se chceme výstavby účastnit v maximální možné míře.

-podotýkám, že v r. 2011 jsme veškeré práce na úpravách a rekonstrukci zbrojnice dělali svépomocí a tím z rozpočtu ušetřili nemalé finanční prostředky.

 Na (naší/Vaší) zbrojnici jsme odpracovali více než 300 hodin

 

 

Činnost výjezdové jednotky v roce 2013

V tomto roce jednotka vyjela k 5ti událostem a jedné pomoci při odčerpání a vyčištění studny v Alšovicích

 

Ze zásahů to byly:

21. května   dopravní nehoda 2 motocyklů v zatáčce u Červeňáku. Nehoda bez zranění, kde jsme zajišťovali řízení dopravy, likvidaci nebezpečných látek po úniku a zasypávali jsme olejovou skvrnu od Červeňáku až k Autobusové zastávce v Haratině.

 

12-14. června Jsme vyjeli do Obce Hořín u Mělníka, kde jsme pomáhali likvidovat následky povodní.  Zde jsme fungovali Nonstop i přes noc a jen pro představu, jsme za 24hodin spálili 120litrů benzínu a pomáhali doplňovat pohonné hmoty z nedaleké čerpačky  jednotce z Plavů a Zlaté Olešnice.

 Jednotka Huť byla pomáhat a čerpat v Obce Višňová na Frýdlantsku

 

27. července jsme vyjeli k úniku látek po dopravní nehodě na Pěnčíně. Zde jsme zasypávali olejovku z odbočky ke školce pod autobusovou zastávkou a část parkoviště pod Obchodem Pulíčková, kde bylo odstaveno vozidlo, ze kterého stále dokapával olej.

 

8. ledna tohoto roku jsme vyjeli  na požár větví na Parkovišti naproti Pyrámu, kde jsme společně s HZS Tanvald nezasahovali, pouze vyčkali do příjezdu osob,y jež měla pálení větví na starost a událost byla vedena jako planý poplach.

 

Činnosti v naší Obci

Opět budeme reagovat na potřeby a žádosti OBECNÍHO ÚŘADU, dále jako každoročně připravíme a osvětlíme Vánoční strom na Bratříkově u zastávky a zajistíme občerstvení a kryté posezení na rozsvěcení vánočního stromu na Pěnčíně. A v případě potřeby nabízíme i odklizení sněhu ze střechy školy a Obecního úřadu.

 

Ekonomická činnost

Finanční příjem plánujeme za sběr železného šrotu,který jsme v roce 2013 záměrně vynechali, dále kácení a rozřezání stromů, sekání a úklid pozemků v katastru Obce a v případě potřeby i zimní odklízení sněhu a osekání ledu ze střech.