Zpráva o činnosti JSDH Bratříkov za rok 2011

16.11.2012 09:43

První bod se týká Výjezdové jednotky

Ohlašovny požárů změnou neprošli a čísla na mobil zůstávají na Otu Jareise, Pavla Šourka i Lukáše Pavlatu stejné.

V roce 2011 jsme krom vypsaných témat prošli základním proškolením a tréninkem výškových prací.

6ti členům končí letos oprávnění a proto se na konci dubna zúčastní kurzu velitelů a strojníků na stanici v Jablonci v termínu 24. - .26. února

Dále bychom měli projít v průběhu roku novým kurzem pro obsluhu motorové pily

Všichni členové jednotky budeme  průběžně také proškolováni z povinných témat, zadaných HZS

Bod č. 2  se týká VÝZBROJE  a VÝSTROJE

Od jednotky Huť k nám byly převedeny 4 kusy dýchací techniky Saturn S7 a 6 ks  celoprůzorových masek CM5. V současné době zařizujeme revizi a povolení na plnění. Zakoupily jsme 2 celotělové pracovní postroje a vyřadily dosavadní sedací úvazky, kterým již propadla platnost a lezecké vybavení jsme ještě doplnili o další 2 lanové blokanty. Dále zakoupili záchranářskou brašnu s vybavením pro hasičské automobily.

Na letošek máme požadavky na pracovní obleky PS2 a Radiostanice, případně po dohodě velitelů další materiál, na který se bude vztahovat vypsaná dotace z Kraje.

Naše zbrojnice prošla kompletní rekonstrukcí elektroinstalace v obou patrech, zateplením stropu a šikmin, výměnou oken a následným vymalování prostor horního patra.Kompletně jsme vyklidili půdní prostor, kde jsme také našroubovali prkna a udělali podlahu.V místnosti se zásahovými obleky byl nainstalován elektrický přímotop, který je nastaven, aby místnost temperoval a nedošlo v ní k poklesu teploty pod 10 stupňů. Společenská místnost, kde se scházíme pravidelně na schůzích, prošla také změnami. Na podlahu bylo položeno nové lino a nainstalovali jsme zánovní skříně ve velmi slušném stavu, které jsme získali za odvoz.Rád bych zmínil, že veškeré práce jsme dělali svépomoci a tím ušetřili nemalé peníze, když se platil pouze materiál.V rámci plynofikace na Bratříkově, byla ke zbrojnici vybudována plynová přípojka a v letošním roce je v plánu nainstalování plynového kotle.

Co se výjezdového automobilu týče, tak jsme přepracovali uložení materiálu v některých boxech, abychom mohli vytvořit nové uchycení pro plovoucí čerpadlo a v jiném boxu na 2 kalovky a bylo nutné upravit i držák na novou motorovou pilu.

 

3. BODEM   je činnost výjezdové jednotky v roce 2011

V tomto roce jednotka vyjela ke 3  událostem a dále na asistenci při Sokolské akci pálení čarodějnic a technickou podporu na Krajském kole požárního sportu na Jablonecké Střelnici

Ze zásahů to byly:

 V červnu vyjela jednotka na technickou pomoc při vytyčování nebezpečného prostoru na Bratříkově v Esu, kde došlo ke kontaminaci lesního porostu, pole a soukromé zahrady neznámou látkou. Zde byl následně vydán zákaz vstupu. Zasahovala zde policie, hasiči, hygiena, zdravotní ústav a inspekce životního prostředí.

7. Srpna to byl požár výrobní haly v areálu firmy Fipobex, kde jsme zasahovali společně s HZS Jablonec a jednotkou Huť

Dne 24. Září byla jednotka Bratříkov požádána POLICÍ o pomoc při hledání pohřešované osoby v oblasti Alšovice - Huntířov. Starší houbařka (75 let) se vydala do lesů mezi Alšovicemi a Huntířovem okolo 11. hodiny. V 16. hodin byla informována Policie ČR, že příbuzní mají o nenavrátivší houbařku strach a jejich hledání skončilo nezdarem. V 16:30 se dostavila k lesu Policie ČR se psovodem, Městská Policie Žel. Brod a jednotka Bratříkov, kde začali po houbařce pátrat formou rojnice. Po hodině a půl byla žena nalezena v Huntířově u sokolovny, kde značně unavená a hladová byla předána Policii a odvezena domů.