O činnosti SDH Bratříkov za rok 2014

22.03.2015 17:39

Naše členská základna ke konci roku 2014 čítá 132 členů. Počet se mírně navýšil, především v řadách nejmladších.

Dětí do 15 let …. 39 členů (dívek 21, chlapců 18)

16 – 30 let ……. 32 člen(ž-12, m-20)

Nad 30 let …… 61 členů ( ž-24, m-37)

 

Rok 2014 jsme tradičně zahájili plesem a dětským karnevalem. Ples se nám opět vydařil, kapacita sálu byla zcela naplněna. Pro zpestření programu vystoupily tanečnice Duo Bonitas, které jsou vicemistryně Evropy v POLDANCE, což je akrobatický tanec u tyče. Dětský karneval měl tématiku perníková chaloupka. Děti zachraňovali Jeníčka a Mařenku ze spárů zlé Ježibaby a nakonec se strhla velká pohádková bitva, kterou děti opět vyhrály.

V květnu se pořádal koncert s libereckou kapelou TĚLA. Mimo nich také vystoupili Fernandez a Těsně Vedle. Návštěvnost nebyla úplně podle našich představ, ale i tak to bylo dobré. Bez podpory sponzorů bychom takovou akci neuskutečnili.

Červenec tradičně patřil Pálení ohně na počest Mistra Jana Husa. Počasí nám přálo, účast byla slušná. Pro děti byly připraveny soutěže a nakonec každé dítko za odměnu dostalo balíček s dobrotami. Svoje dovednosti si mohli vyzkoušet i dospěláci. Všichni přítomní se mohli projet po okolí vyhlídkovým vláčkem.

Finance na provoz a potřeby sboru zajišťujeme především brigádami. Uskutečnil se sběr železného šrotu, sekali jsme a udržovali některé obecní pozemky. Sbíráme a odevzdáváme staré elektrospotřebiče, sběrné místo je u Pavla Šourka na Dřevěnce. Zajišťovali jsme občerstvení na Krajském kole PS a hry PLAMEN dětí, mládeže a dorostu v Jablonci na Střeláku a na rozsvícení vánočního stromu na Pěnčíně. Zajišťovala se rovněž mikulášská nadílka. Musím ale podotknout, že by se měli do práce více zapojovat ženy i muži ze soutěžních družstev.

Pod vedením Pavla Šourka máme tři družstva dětí - starší, mladší a přípravku. Za pomoci aktivních rodičů jako je např. Petra Borčická, Vlaďka a Jirka Šírkovi, Eva Čutová, Jana Daníčková, Ota Jareis, Pepa Hujer a v neposlední řadě Luděk Hlavatý a Tomáš Pfeifer se jim Pavel věnuje 2x týdně. V zimním období nacvičují zde v sokolovně, a přes léto v Huti na place nebo na hřišti pod sokolovnou. Se staršími dětmi jezdí do Brodu do velké tělocvičny na sklářskou školu. Hasičinu jim zpestřuje návštěvami kina, IQ parku, bazénu v Jbc i Lbc, sáňkováním, cyklovýlety. Na kolech se vydali na zříceninu Rodštejn v počtu asi 30 účastníků. V červnu se staršími dětmi strávili víkend v Sedmihorkách pod stanem.  O jednom říjnovém víkendu proběhlo malé soustředění na Černé Studnici, kde se mladí hasiči připravovali na podzimní kolo hry Plamen. Připravena pro ně byla i stezka odvahy a dlabání dýní.

V loňském roce se družstva zúčastnila 9 soutěží. Nejcennějším umístěním je 6.místo starších dětí z jeřmanického víceboje, 4.místo z Tanvaldu. Věříme, že rok 2015 přinese i medaili. Přípravka svoje dovednosti předvedla nejen na velikonoční Krásné a Festivalu přípravek v Libchavě. Zasahovali při hašení požáru hájenky a záchrany zvířátek z lesa. Ze soutěže ve Zlaté Olešnici si naši nejmenší přivezli svůj první pohár.

Ještě něco málo k soutěžním družstvům mužů a žen. Družstvo žen se zúčastnilo 21 soutěží. Jsou pravidelnými účastnicemi JL. V celkovém hodnocení obsadili slušné 8.místo. Z nejlepších výsledků zmíním 2.místo na nočním Frýdštejně, 1.místo na okresním kole v Hamrech a pěkné 3.místo na krajském kole PS v Turnově. Za zmínku stojí i čas z extraligy pořádané v Radimovicích a to 18:01, sice to stačilo pouze na 9.místo, ale pro nás malé vítězství a to nízká 18.

Družstvo mužů spojilo své síly pouze na 5 soutěžích. Na okrskovém a okresním kole PS obsadili 3.místo, na krajském kole skončili na pěkném 4.místě.